woensdag 8 oktober 2008

Alkmaar's ontzet of opgelucht

Sinds 1 jaar woon ik in Alkmaar en heb me vorig jaar al voorgenomen om me iets te verdiepen in dit feest, waarom heeft heel Alkmaar vrij op 8 oktober. Ik stond, toen immers, al schilderend op mijn platte dakje, het feest gedruis inclusief helikopters enz. te aanschouwen. De kreet Alkmaars ontzet zei mij niet zo veel, dus de geschiedenis in gedoken en ik op dit huisthuisblog ga ik vooral de aardige kant te belichten.

Alkmaar is gebouwd rond een oude kerk, de Laurentiuskerk, zoals vele kerken op het hoger gelegen stukje land gebouwd. dichter bij God wordt er wel eens gezegd, nee hoor gewoon voor de droge voeten. Ik word iedere ochtend gewekt door het klokken spel en vandaag, 8 oktober, is dat even speciaal, het is namelijk Alkmaars ontzet.
De klokken spelen lichter, langer en feestelijker, Alkmaar wordt opgelucht wakker gemaakt.

Alkmaar is ontstaan op de hooggelegen zandrug, die evenwijdig met de kustlijn loopt, ook wel de geestgronden genoemd.
Het hele gebied werd omgeven door water en moerassen, inmiddels uitgebreid met zandopspuitingen enz.. Bij het smelten van de ijskap krijgen wij in Alkmaar niet direct natte voeten.
Voor mij 2e reden om me in Alkmaar te verdiepen, ik woon hier immers en houd ook droge voeten, als straks een groot deel van het Nederland onder water loopt.

Alkmaar wordt als plaats voor het eerst genoemd in de 10e eeuw bij een schenking van de Graaf Dirk, hij schenkt land weg zgn."Hoeven land" aan de abdij van Egmond.
De groot grondbezitter koopt een stukje hemel, niet alleen voor zichzelf, want heel Alkmaar krijgt hiermee eigen rechtsgebied en zo ook de inwoners.

Het is graaf Willem II, die Alkmaar zijn stadsrechten geeft in 1254. Het grondgebied wordt omsingeld door de kastelen Torenburg, Middelburg en Nieuwenburg en blijkt dus een mooie uitvalsbasis bij onraad, strijd en of oorlog en vanwege al het water, Egmondermeer, Bergermeer, de Schermer, Achtermeer, Kooimeer en Rietmeer, een goede verzamelplek voor de handel.
Om de stad te beschermen worden er wallen, singels en stadsmuren gebouwd, vanaf 1525
is Alkmaar, op tijd, klaar..... de Spanjaarden zijn immers in aantocht (1573. De Spanjaarden bouwen een kamp op nast de stad aan de noord oost zijde. Vanuit de stad worden de Spanjaarden in hun kamp, Oudorp een halt toegeroepen, met kokend teer en vlammende takkenbossen worden zij verdreven. En ja de Spanjaarden vertrokken en Alkmaar heeft zijn Victorie.

Tot op de dag van vandaag wordt de Victorie in Alkmaar gevierd, gisteravond werd het vuur naar de stadswal gebracht, de blije kinderen met hun lampionnen trekken door de donkere straten van de stad en mogen lekker laat naar bed, morgen hebben ze immers lekker vrij.

Dus ben je vandaag in de buurt kom en vier met ons dat we geen Spaanse kolonie zijn geworden, maar gewoon Hollandse kaaskoppen zijn gebleven.
Verder houden we hier echt droge voeten houden, bleek afgelopen weekend, we voelen ons opgelucht 

Geen opmerkingen: